Mariska Veres 1 oktober 1947   ☩   2 December 2006
Mariska Veres Den Haag
1 oktober 1947   ☩   2 December 2006
Beersdal.nl (c)
all rights by beersdal.nl
Bron van bericht "internet"
Mariska Veres in ´The Story Of´
Geschreven: 29 januari 2015 
Op de zondagen 1 en 8 februari staat er een dubbelaflevering gepland in het radioprogramma ´The Story Of´ bij Radio Ridderkerk tussen 17.00 en 18.00 uur. Op zondag 1 februari staat zangeres Mariska Veres centraal en de week erop de formatie Shocking Blue. Mariska Veres werd geboren op 1 oktober 1947 in Den Haag. Als zestienjarig meisje nam ze samen met studentengroep Les Mystères in 1963 het bekende nummer ´Summertime´ op. Mariska nam in 1964 een Nederlandstalig plaatje op genaamd ´Topkapi´, dat in 1965 werd uit gebracht als single.
In 1967 richtte gitarist Robbie van Leeuwen ook uit den Haag de The Shocking Blue op met als zanger Fred de Wilde, Klaasje van der Wal (bas) en Cor van Beek (drums). De eerste hit van Shocking Blue was ´Lucy Brown is Back in Town´. De single deed het aardig in de Top 40. Toen De Wilde halverwege 1968 een oproep kreeg voor militaire dienst, besloot manager Cees van Leeuwen dat hij zijn groep wilde vervolledigen met een zangeres en dat werd uiteindelijk Mariska Veres en dat was het begin voor Shocking Blue’s victorie. Robbie van Leeuwen schreef nummers, die verto
lkt door Mariska, de groep nationale maar ook internationale erkenning bezorgden.
De grote doorbraak komt echter nadat het nummer ´Venus´ de eerste plaats op de Amerikaanse hitlijsten bereikte. Als direct gevolg daarvan haalt de plaat over de hele wereld hoge verkoopcijfers en werd de Haagse formatie overal uit genodigd om te komen spelen. Uitgebreide tournees door Amerika, Japan en Europa volgen. Maar ondanks de grote populariteit slaagt de groep er niet in haar niveau te behouden en na diverse interne problemen valt de groep in ‘74 uiteen. Robbie van Leeuwen gaat zich korte tijd bezighouden met de formatie Galaxy Lin’ en wat later met de studio formatie Mistral. Mariska doet af en toe een solistische poging, waaronder haar bijdrage aan Mistral, maar tot haar dood in 2006, als gevolg van kanker, met wisselend succes.
 
Bron van bericht:
’The Story Of’ wordt verzorgd door de programmamakers Kees de Klerk, Frank Stoute en Roel van den Oever. Zij brengen hun programma ´The Story Of´ elke zondag tussen 17.00 en 18.00 uur bij Radio Ridderkerk. De uitzendingen van Radio Ridderkerk zijn te beluisteren op de Ridderkerkse kabel via 107.1 FM, in de vrije ether via 105.7 FM en via internet: www.rtvridderkerk.nl.
Mariska Veres
1 oktober 1947   ☩   2 December 2006